Eurostat: Numărul firmelor nou înființate în UE în trimestrul al treilea din 2020 a crescut cu peste 45%, comparativ cu trimestrul precedent. Totodată, numărul companiilor care au intrat în faliment a crescut cu 25%.

În termeni anuali, numărul firmelor nou înființate a crescut cu 2,2% în UE în trimestrul trei din 2020, comparativ cu același trimestru al anului precedent. În același timp numărul falimentelor a continuat să scadă, fiind înregistrate cu 17,7% mai puține față de T3 din 2019.

În România, numărul firmelor nou înființate a scăzut cu 6,6% în trimestru trei din 2020 față de aceeași perioadă din anul precedent, în timp ce numărul falimentelor s-a menținut aproximativ la același nivel (+0,5%). 

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale înregistrărilor de noi companii au fost în Franța (+21,5%), Belgia (+14,3) și Lituania (+11,4%). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Bulgaria (-18,3%), Germania (-14,6%) și Țările de Jos (-13,3%). 

Numărul falimentelor a scăzut cel mai mult în Lituania (-60,9%), Franța (-34,9%) și Belgia (-32,3%). Cele mai multe falimente au fost în Estonia (+83,5%), Portugalia (+40,3%) și Spania (+6,3%).

Biroul de Statistică european vine cu o precizare prin care explică scăderea înființărilor de noi firme și a falimentelor, în primele două trimestre din anul trecut, prin faptul că instituțiile responsabile cu înregistrarea firmelor și falimentelor au fost închise sau doar temporar accesibile din cauza pandemiei, iar acestea au fost raportate cu întârziere. Totodată, măsurile adoptate de guverne în timpul crizei ar fi putut permite afacerilor care altfel ar fi depus falimentul să își continue activitățile.

Sursă: comunicat Eurostat

Comentariile sunt închise.