Rusia a declarat ”persona non grata” trei diplomați din Germania, Suedia și Polonia și îi expulzează din țară. Îi acuză că au participat la ”protestele ilegale” organizate în susținerea disidentului Aleksei Navalnîi.

Ministerul de Externe rus a anunțat că ambasadorul Suediei, atașatul de afaceri al Poloniei și trimisul ambasadei Germaniei, care “au participat la proteste ilegale” organizate în 23 ianuarie, în sprijinul criticului lui Putin, Aleksei Navalnîi, au fost declarați ”persona non grata” și li s-a cerut să părăsească teritoriul Federației Ruse.

Diplomatul suedez și cel polonez sunt acuzați că au participat la protestele din Sankt Petersburg, iar cel al Germaniei că a participat la protestele care au avut loc la Moscova. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez a negat faptul că diplomatul Suediei ar fi participat la orice demonstrație.

”S-a subliniat că astfel de acțiuni din partea lor sunt inacceptabile și nu corespund statutului lor diplomatic. Diplomații care participă la acțiuni ilegale au fost declarați „persona non grata” în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961. Li s-a ordonat să părăsească teritoriul Federației Ruse în viitorul apropiat. Partea rusă se așteaptă ca în viitor misiunile diplomatice ale Regatului Suediei, Republicii Polone și Republicii Federale Germania și personalul acestora să respecte strict normele dreptului internațional”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.

Expulzările au fost anunțate la câteva ore după ce șeful Afacerilor Externe ale Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a întâlnit la Moscova cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În cadrul discuției diplomatul european i-a semnalat omologului său rus că legăturile dintre Europa și Rusia au scăzut la noi minime după otrăvirea și încarcerarea lui Navalnîi.

Surse alternative: BBC, The Moscow Times, Ministerul de Externe din Rusia.

Comentariile sunt închise.