Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul anti-Covid Jannsen, de la Johnson & Johnson. Poate fi administrat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, într-o singură doză (fără rapel) dar are o eficiență de doar 67%.

În urma evaluării, EMA a conchis că datele privind vaccinul sunt ”robuste și îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate”. 

”Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat cu o singură doză. Autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

Rezultatele unui studiu clinic care a implicat peste 44 de mii persoane din Statele Unite, Africa de Sud și țările din America Latină au constatat că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de 18 ani. Jumătate au primit o singură doză de vaccin și jumătate au primit placebo.

Studiul a arătat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice COVID-19 după 2 săptămâni de la administrare la persoanele care au primit vaccinul (116 cazuri din 19.630 persoane) comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 persoane). ”Aceasta înseamnă că vaccinul a avut o eficacitate de 67%”, precizează EMA. Cele mai frecvente efecte secundare au fost durerea în braț, cefaleea, dureri musculare și senzația de greață.

Johnson&Johnson nu este un vaccin ARNmesager, ci unul clasic, bazat pe un adenovirus ameliorat. Modul în care acționează vaccinurile J&J și Oxford/AstraZeneca este diferit de cele Moderna și Pfizer. Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina spike a coronavirusului într-un alt virus ameliorat, numit Adenovirus 26. Spre deosebire de AstraZeneca, care a folosit pentru vaccinul său un adenovirus recoltat de la cimpanzei, J&J a preferat un adenovirus uman.

Sursă: comunicat oficial

Comentariile sunt închise.