Egipt. Arheologii au descoperit un oraș vechi de peste 3.400 de ani, în apropiere de Valea Regilor. Zidurile și unele construcții sunt bine conservate.

Situl arheologic se află în apropierea orașului Luxor din estul țării. Arheologul șef a precizat că vechiul oraș datează din timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea.

Orașul se află în apropierea templului mortuar al Regelui Ramses al II-lea, nu departe de Valea Regilor, și se întinde până în apropierea satului antic Deir el-Medina. Zidurile și încăperile descoperirii sunt foarte bine conservate. În interiorul construcțiilor, arheologii au descoperit unelte, bijuterii, vase de ceramică decorate și un blazon cu sigiliile faraonului.

Străzile orașului sunt înconjurate de case, unele dintre zidurile clădirilor au o înălțime de până la trei metri“, a mai spus arheologul șef. Acesta a adăugat că stadiul în care orașul a fost găsit, dar și numeroasele bijuterii și unelte reamintesc de un alt oraș antic celebru, Pompei. 

Situl mai cuprinde un număr mare de cuptoare și mașinării pentru fabricarea sticlei și a faianței, precum și resturile a mii de statui. Potrivit informațiilor istorice, în oraș au existat trei palate ale lui Amenhotep al III-lea și tot aici a funcționat și un centru administrativ și industrial al imperiului egiptean.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a publicat pe Twitter mai multe imagini:

Sursa: Reuters.

Comentariile sunt închise.