Economia Chinei a înregistrat un record istoric de creștere în primul trimestru din 2021, un plus de peste 18% față de aceeași perioadă din anul trecut, când izbucnea pandemia.

Redresarea economică a Chinei s-a accelerat brusc în primul trimestru, înregistrând un PIB mai mare cu +18,3% față de același trimestru din 2020, când Wuhan și alte mari orașe intrau în carantină, iar exportul de mărfuri era îngreunat de izbucnirea epidemiei de coronavirus în această țară. Țara a înregistrat atunci o scădere trimestrială de -6,8%, dar și-a revenit imediat după aceea datorită unor măsuri ferme de carantină și distanțare socială.

Deși nu este o surpriză pentru economiști (care estimau o creștere de 19%) acesta este totuși cel mai mare salt economic an/an de când există date de PIB în China și vine după o creștere de +6,5%, pe ultimul trimestru din 2020.

Redresarea Chinei s-a făcut pe export, prin intervenții financiare ale statului pentru ajutarea companiilor, combinată cu o stimulare a cererii interne. Față de martie anul trecut comerțul intern a înregistrat o creștere de +34%.

Economiștii estimează o creștere de +8,6% pentru economia Chinei la finalul anului 2021, după ce a încheiat 2020 cu un plus de numai 2,3%, cel mai mic din ultimii 44 de ani.

Sursă alternativă: Financial Times

Foto: Dreamstime

Comentariile sunt închise.