Economia Zonei Euro a înregistrat o recesiune dublă (în W), după o scădere de 0,6% în primul trimestru al anului. Prognozele pentru următoarea perioadă sunt optimiste, pe fondul avansului campaniilor de vaccinare și a redeschiderii sezonului turistic.

Astfel, economia a trecut succesiv printr-o perioadă de recesiune, apoi a recuperat ușor, după care a intrat din nou în recesiune, influențată fiind și de restricțiile impuse de unele state, în contextul creșterii cazurilor de coronavirus.

Cea mai afectată a fost Italia, a cărei economie a pierdut 6,6% față de valoarea dinainte de pandemie. Economia franceză, pe de altă parte, a crescut cu 0,4%, recuperând scăderea de la finalul anului trecut. În Germania, situația a fost inversă: la sfârșitul anului trecut economia s-a ridicat ușor, iar la începutul acestui an a înregistrat o scădere de -1,7%.

În cazul Germaniei, Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomics, consideră că PIB-ul a fost influențat de creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA) care a determinat scăderea consumului și a activităților de construcție. Andrew Kenningham, de la Capital Economics, a subliniat că activitatea din industria auto a fost afectată puternic de lipsa semiconductorilor, care au determinat constructorii să-și suspende de mai multe ori producția.

Într-un sondaj publicat în urmă cu trei luni de Financial Times, managerii companiilor din Zona Euro anticipau că urmează o recesiune dublă, cauzată și de restricțiile impuse de anumite state pe finalul lui 2020, care s-au resimțit și în afacerile de la începutul lui 2021.

Potrivit BBC, perspectivele sunt optimiste pentru trimestrele următoare, deoarece programele de vaccinare permit relaxarea în continuare a restricțiilor și susțin încrederea consumatorilor. Acest lucru va fi deosebit de important în sudul Europei, în care întreprinderile se bazează pe o revenire a turismului.

Sursă: BBC, Eurostat.

Comentariile sunt închise.