Un braț robotic al Stației Spațiale Internaționale a fost avariat, în urma coliziunii cu deșeuri spațiale. Totuși, brațul este încă funcțional și va fi folosit în continuare.

Impactul suferit de Canadarm2, observat pentru prima dată de NASA și de Agenția Spațială Canadiană în timpul unei inspecții de rutină pe 12 mai, a generat o gaură în brațul robotic și în pătura sa termică. Totuși, brațul este încă funcțional și va continua să desfășoare operațiunile planificate, pe măsură ce inspecția continuă. 

Obiectul care a provocat dauna nu a fost identificat, dar experții spun că stația spațială riscă oricum în orice moment impactul cu obiecte prea mici ca să poată fi interceptate, deoarece stația orbitează Pământul la peste 400 km depărtare. Aceste obiecte minuscule ar putea fi bucăți de roci, micrometeoriți, particule de praf sau chiar fâșii de vopsea care se desprind de pe sateliți. 

În jur de 23 de mii de obiecte spațiale de mărimea unei mingi de baseball sau mai mari sunt constant urmărite de agențiile spațiale pentru a se asigura că nu se vor ciocni de sateliți sau de alte stații spațiale. De asemenea, protejarea astronauților care locuiesc în stațiile spațiale este absolut necesară. 

NASA are de mult timp un set de reguli care asigură siguranța echipei de pe Stația Spațială. Siguranța astronauților de la bordul laboratorului care orbitează rămâne prioritatea tuturor partenerilor Stației ”, a declarat Agenția Spațială Canadiană. 

Deșeurile spațiale sunt, de asemenea, monitorizate pentru a se asigura că nu există riscul unei coliziuni cu navele spațiale ce intră și părăsesc stația spațială. De exemplu, echipa de astronauți de pe o navă Crew Dragon a companiei SpaceX, care a fost lansată pe 23 aprilie, a fost avertizată în timpul călătoriei că riscă să se lovească de o bucată de deșeu din orbită, însă pericolul a fost evitat, deoarece obiectul s-a dovedit a fi mai departe decât a fost anticipat. 

Sursă: CNN

Foto: NASA / Canadian Space Agency

Comentariile sunt închise.