Afganistan. Ultimele avioane americane au decolat de pe aeroportul din Kabul cu un minut înainte de miezul nopții de 30 spre 31 august. 123 de mii de civili au fost extrași în total, în cele 16 zile de când talibanii au preluat controlul întregii țări.

Generalul Frank McKenzie, șeful comandamentului interarme al SUA a declarat: “Sunt aici pentru a anunța finalizarea retragerii noastre din Afganistan. Ultimele avioane au decolat cu un minut înainte de miezul nopții la Kabul.” Ambasadorul american în Afganistan, Ross Wilson, s-a aflat în ultimul avion C-17 care a decolat.

Talibanii au anunțat ulterior că au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul și, potrivit unor relatări locale, în capitala Afganistanului s-au tras focuri de armă în aer, pentru a marca încheierea războiului care a durat 20 de ani.

Statele Unite încheie astfel 16 zile haotice, în care au reușit împreună cu aliații să scoată contracronometru din Afganistan 123 de mii de civili, între care 6000 de americani. Totuși, autoritățile americane au confirmat că în Afganistan au rămas câteva sute de americani.

Talibanii s-au angajat să permită “un culoar de siguranță” pentru cei care vor să părăsească Afganistanul și au documentele necesare, pe cale terestră, și după data de 30 august.

Surse alternative: Reuters, Sky News

Comentariile sunt închise.