Președintele francez Emmanuel Macron anunță că Armata Franceză l-a lichidat pe liderul grupării Stat Islamic Grand-Sahara, responsabil de un atac asupra trupelor americane, în 2017, și de uciderea a șase francezi, în 2020.

Adnan Abu Walid al-Sahrawi era cel mai căutat terorist din Africa de Vest și liderul istoric al filialei Stat Islamic din regiune (Mali, Niger și Burkina Faso). Potrivit lui Macron, în august 2020, Sahrawii a ordonat uciderea a șase francezi, angajați ai unei organizații caritabile, și a șoferului lor nigerian.

După atacul din octombrie 2017, în care IS-GS a ucis patru soldați din trupele speciale americane și patru nigerieni, SUA au pus o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care ar putea duce la capturarea lui Abu al-Sahrawi.

Anterior, acesta a fost fost membru al Al-Qaeda și a orchestrat răpirea unor spanioli din Algeria, dar și a unui grup de diplomați algerieni din Mali, în 2012.

Macron a declarat în iulie că Franța își va înjumătăți prezența militară în Mali și în sudul Saharei, unde a fost până acum în prima linie a luptei împotriva militanților islamiști din Africa.

Sursa: Reuters

Comentariile sunt închise.