SUA. Un studiu realizat de CDC și care a comparat datele anterioare și de după deschiderea anului școlar arată o creștere aproape dublă a ratei de infectare în rândul elevilor în districtele unde măștile nu sunt obligatorii în școală, față de districtele unde măștile sunt obligatorii. 

Astfel, în districtele în care nu s-a impus obligativitatea purtării măștii în școli a existat o creștere medie a numărului de cazuri în rândul minorilor (de la grădiniță până la clasa a XII-a) cu 35 de cazuri pe zi la suta de mii de minori (0,35 la mie) față de săptămânile anterioare începerii școlii.

În schimb, în districtele din Statele Unite unde a fost impusă purtarea măștii în școli pentru elevi, profesori și personal auxiliar, creșterea a fost de doar 16 cazuri pe zi la suta de mii de minori (0,16 la mie).

Totuși, cercetătorii americani atrag atenția că obligativitatea purtării măștii nu este necesar cauza creșterii numărului de cazuri în rândul minorilor, deși corelația dintre cele două este foarte clară. Pentru a stabili o legătură cauzală este nevoie însă de mai multe informații, așa cum ar fi rata de vaccinare a profesorilor sau incidența generală în rândul populației adulte (părinții copiilor) în zonele respective.

Studiul a fost efectuat de Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (CDC), folosind date din perioada 1 iulie – 4 septembrie 2021 din 520 de districte din Statele Unite. Creșterea a fost stabilită ca diferența dintre numărul de cazuri în rândul minorilor la două săptămâni după începerea școlii și cu o săptămâna înainte de aceasta.

În SUA, nu numai obigativitatea vaccinării constituie o temă de ample dezbateri și controverse politice, dar și cea referitoare la purtarea obligatorie a măștilor, unele state interzicând prin lege diferitelor instituții, așa cum ar fi chiar și școlile, să instituie obligativitatea măștii la interior.

Sursa: CDC

Comentariile sunt închise.